Nemme langtidshævede boller
Denne opskrift beskriver hvordan du nemt laver lækre langtidshævede hjemmebagte boller. Helt uden at få fingre og bordplade fedtet ind i dej. Dejen kan med fordel laves om aftenen, så den bare skal fordeles til boller på bagepladen næste morgen. Så er der lækre lune og nybagte boller til morgenmaden!
Antal personer Forberedelses tid
9store boller 15minutter
Tilberedningstid Ventetid
30minutter 1nat
Antal personer Forberedelses tid
9store boller 15minutter
Tilberedningstid Ventetid
30minutter 1nat
Ingredienser
  • 5gram gærmeget lidt gær, pga. lang hævetid
  • 6dl vandkoldt vand direkte fra hanen
  • 1nip salt
  • 60gram havregryn
  • 60gram mûsliprøv evt. forskellige müsli blandinger
  • 600gram hvedemelkan variere lidt, alt efter hvilken müsli du bruger
Instruktioner
Blanding af bolle-dejen
  1. Find en skål der er rigeligt stor, så dejen kan hæve. En 3 liters skål passer ca. til 9 boller.
  2. Kom en smule af vandet i skålen, og oplæs gæren heri.
  3. Når gæren er opløst, hældes resten af vandet i, hvorefter saltet tilsættes, og der røres rundt.
  4. Tilsæt müsli, havregryn og ca halvdelen af melet i, som røres rundt til det er en samlet klistret masse.
  5. Nu kan resten af melet tilsættes lidt ad gangen. Rør lidt mel godt ind i dejen af gangen, og tilsæt og gentag hvis nødvendigt. Dejen skal være godt klistret, men skal være fsat nok til at røreskeen kan stå oprejst i dejen, uden at vælte med det samme.
  6. Læg et låg eller folie over skålen, og sæt dejen til hævning i køleskabet natten over.
Bagning af bollerne
  1. Når bollerne har hævet natten over, kan dejen fordeles til boller på en bageplade med bagepapir. Brug en spiseske til at tage stykker af dej op fra skålen, og placer dem på bagepladen. Dejen er så klistret at det ikke kan anbefales at bruge fingrene. Hvis dejen hænger fast i skeen, kan skeen evt. dyppes i vand imellem hver bolle. Bollerne skal ikke være for høje, de de hæver en del i ovnen.
  2. Bollerne bages i ovnen på 190 grader varmluft, på midterste rille i ca. 25-35 minutter. Har du lavet bollerne små, skal de have lidt kortere tid, og har du lavet dem store, skal de måske have lidt længere. For at teste om bollerne er færdige, kan man banke i bunden af bollen med en finger. Hvis den lyder hul, så er bollerne færdige. Ellers skal de have et par minutter mere.
Recipe Notes

Tip 1: Erstat evt 60 gram af hvedemelet med fuldkornsmel (f.eks. spelt)
Tip 2: Dejen kan også tilføjes 2 groftrevne gulerødder, eller et revet æble, der tilsættes sammen med müsli og havregryn.

Kommentarer